Our Trusted. 24 x 7 hours free delivery!

Kamilica

Kamilica svima je dobro poznata biljka za koju se može reći da nema kuće u kojoj se ne nalazi. Drugi nazivi za nju su kamomila, maternjak, telenak… To je jednogodišnja biljka sa stabljikom visine 20 do 50 santimetara. Listovi su joj sitni, a cvetovi, koji se nalaze na vrhovima grančice, u sredini su žuti, oivičeni belim jezičastim laticama.

Kako postoji više sličnih vrsta, pravu možemo prepoznati po tome što je unutar cveta šuplja, a ne ispunjena kao kod divlje vrste ili bele rade. Cvet kamilice poznat je i po prijatnom mirisu. Biljka dobro uspeva na zapuštenom neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.

Smatra se da je stari Egipat postojbina kamilice i veruje se da je bila posvećena suncu. U jednom starom engleskom časopisu kamilica se spominje kao jedna od devet svetih biljaka.

Kamilica je jedan od najstarijih lekova narodne medicine. Još davne 1570. godine o njenom lekovitom dejstvu Hieronimus Bok je zapisao: „Bez tog cveta, te sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići jer nema korisnije lekovite biljke od cveta kamilice koju upotrebljavamo za sve bolesti“!

Kamilica – upotreba

Terapijska upotreba ove biljke je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Njena velika prednost je što nije ni otrovna ni škodljiva. Kamilica je jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Pomaže i kod opekotina, rana i čireva. Korisna je za klistiranje, zapiranje i ispiranje polnih organa i ojedenih mesta. Kamilica se upotrebljava i za ispiranje očiju, usta, nosa i ušiju, kao i svih osetljivih organa. Korisna je i kod svih oboljenja creva i želuca, grčeva, upale debelog creva, nadutosti, kao i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. Pomaže i u lečenju razdražljivosti, nesanice, nervnih oboljenja i reumatizma.

Zanimljivo je da kamilica može da se koristi i u obliku tinkture i eteričnog ulja. Tinktura (rastvor cvetnih glavica kamilice u alkoholu), može da se upotrebljava za ispiranje usta kod upalnih procesa ili česte pojave afti. Eterično ulje od kamilice jedno je od najdelikatnijih i veoma je pogodno za decu. Ima široku primenu u farmaciji, kozmetici i parfimeriji. Koristi se u aromaterapiji za lečenje grčeva, glavobolje, akni, ublažavanje opekotina, snižavanje temperature i lečenje depresije. Pomaže kod alergija, anemije, konjunktivitisa, upaljenih tetiva i zglobova, kao i bolova u mišićima. (preuzeto sa stil.kurir.rs).

kamilica
kamilica
Previous Article

Next Article

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>