Our Trusted. 24 x 7 hours free delivery!

Podbel čaj

Podbel pomaže u lečenju respiratornih bolesti, a koristi se za ublažavanje bolova, upala i otoka, regenerisanje oštećenog tkiva i jačanje imuniteta.

Podbel

Podbel je izuzetno lekovita trava iz porodice glavočika. To je višegodišnja zeljasta biljka koja izrasta u visinu do 15 cm, a ima jarkožute cvetne glavice i zeleno-ružičaste listovi.

Zbog svoje otpornosti rasprostranjen je svuda, ali najbolje uspeva pored reka, na glinenom i peščanom zemljištu. Podbel cveta od januara do marta, dok mu se listovi razvijaju nešto kasnije, u maju. U lekovite svrhe upotrebljavaju se svi nadzemni delovi, odnosno, cvet, list i stabljika koji se sakupljaju za vreme cvetanja.

Ova lekovita biljka obiluje vitaminom C i mnoštvom aktivnih materija koje povoljno deluju na čitav organizam, a sadrži i gorke materije, inulin i fitosterol zbog čega se preparati od podbela upotrebljavaju za suzbijanje čitavog niza bolesti, naročito onih koje napadaju respiratorne organe.

Međutim, podbel poseduje i toksička svojstva, pa se za unutrašnju upotrebu ne bi smeo konzumirati duže od četiri nedelje, dok je upotreba obloga, kupki, melema i drugih preparata za spoljašnju upotrebu – neograničena.

Podbel i respiratorni sistem

Podbel podstiče izbacivanje bronhijalne sluzi i blagotvorno deluje na disajne organe. Oblog od svežih listova ove lekovite biljke koristi se za lečnje tuberkuloze i teške upale pluća, dok vruć čaj od podbela uklanja simptome bronhitisa i astme i regeneriše oštećene bronhije pušača.

Vene

Melem od listova podbela i sveže pavlake umirujuće deluje na upaljene vene, izaziva blagi osećaj hlađenja, ublažava bolove i smanjuje otoke…

Način pripreme i upotrebe čaja

 Jednu kafenu kašiku lista podbela preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Previous Article

Next Article

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>