Our Trusted. 24 x 7 hours free delivery!

Virak čaj

Virak (lat. Alchemilla vulgaris) je poznata i pod nazivima vrkuta i gospin plašt. Pretpostavlja se da je ovaj drugi naziv dobila zbog polukružnog izgleda listova koji podsećaju na srednjovekovni ženski plašt. A upravo još od srednjeg veka biljka virak je poznata po svojim lekovitim svojstvima.

Virak ili vrkuta može se naći u brdsko planinskim predelima, na pašnjacima i pored potoka, a cveta od juna do septembra. U našoj zemlji je najviše ima na području Jugoistočne Srbije. Može se naći i na Šar planini. Zbog tanina koji sadrži gorkog je ukusa, ali upravo zahvaljujući pre svega ovom sastojku ima brojna lekovita svojstva.

Virak – lekovita svojstva

Lekovita svojstva virka odnose se pre svega na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno utiču na reproduktivne organe, virak se koristi u slučaju problema za začećem, neredovnim ciklusom, menopauzom, PMS-om, kao i nakon porođaja. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži pomaže u toku bolnih ciklusa na taj način što ublažava bol i umiruje grčeve. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja.

Osim poztivnog dejstva na žensko reproduktivno zdravlje, lekovitost virka potvrđena je i u drugim situacijama.

Listovi virka se koriste i za tretiranje rana, manjih ogrebotina ili opekotina jer podstiče brže zarastanje. Njima se mogu tretirati kožne infekcije, ekcemi i ubodi insekata.

Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži i koji uklanjaju štetne slobodne radikale, virak (ili vrkuta) se koristi i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži.

Za ispiranje usta, posebno nakon stomatoloških intervencija, može se koristiti čaj od virka koji će ubrzati zaustavljanje krvarenje i skratiti period oporavka.

Virak ima pozitivno deluje i na digestivni trakt. Ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, a može pomoći i u poboljšanju apetita. Kod blažih vrsta proliva preporučuje se čaj od virka.

Naravno, kao i kod većine prirodnih lekova, sva ova lekovita svojstva virka nisu naučno potvrđena, ali su iskustva korisnika veoma pozitivna.

Kako se upotrebljava virak (vrkuta)

Najčešće se virak konzumira u vidu čaja. Od ove biljke se, takođe, prave tinkture (kapi), obloge i kupke. Već smo pomenuli da se i sama biljka tj. listovi mogu koristiti za tretiranje kožnih oboljenja. Od ekstrakta virka, u kombinaciji sa ekstraktima drugih biljaka, prave se i vaginalete koje se koriste za lečenje mioma na materici, endometrioze i sličnih problema.

Čaj od virka

Sve prednosti i lekovita svojstva o kojima smo govorili uglavnom se pripisuju čaju od virka. Čaj od virka za žene je jedan od prvih izbora kada se suoče sa problemima sa reproduktivnim zdravljem. Pre započinjanja terapije lekovima ili paralelno sa njihovom upotrebom, žene konzumiraju čaj od virka za regulisanje menstruacije i generalno za poboljšanje hormosnkog statusa tj. regulisanje hormona.

Najviše iskustva sa korišćenjem čaja od virka imaju oni koji su imali (ili imaju) problem sa začećem. Kao pomoć u otklanjanju uzroka koji otežava začeće, konzumira se, između ostalog, i čaj od virka za plodnost.

Kada je reč o čaju od virka iskustva su pozitivna i kod problema sa cistama i sindromom policističnih jajnika.

Čaj od virka za muškarce

Nije potvrđeno, niti smo naišli na iskustva korisnika, da čaj od virka za muškarce ima isti efekat. Pretpostavlja se da im ne može škoditi, zbog brojnih korisnih sastojaka, ali o pozitivnom uticaju na  reproduktivno zdravlje i eventualnim neželjenim dejstvima nema dovoljno podataka.

Čaj u toku menstrualnog ciklusa

Često se postavlja pitanje da li treba piti čaj od virka u toku menstruacije. Za razliku od nekih drugih čajeva (macina trava, na primer) koje ne treba piti za vreme ciklusa, virak možete nesmetano piti i tada.

Čaj od virka u trudnoći

Informacije i iskustva koja se mogu pronaći kada je reč o korišćenju čaja od virka u trudnoći veoma su različita. S jedene strane su informacije da ovaj čaj može olakšati porođaj i da pozitivno utiče na matericu. Međutim, zbog njegovog dejstva vrlo su česta upozorenja da bi ga trebalo izbegavati za vreme trudnoće, naročito tokom prva tri meseca, kao i tokom dojenja.

U svakom slučaju, ukoliko sumnjate ili znate da ste u drugom stanju, pre uzimanja ovog čaja (kao i bilo kog drugog) konsultujte se sa vašim lekarom.

Neželjena dejstva

Kako je čaj od virka prirodni lek, koji nije registrovan i u tom smislu testiran, ne postoje ni pouzdani podaci o njegovim neželjenim dejstvima. Već smo naveli da bi trebalo biti oprezan u toku trudnoće i dojenja, kao i ukoliko je dijagnostifikovano neko teže oboljenje. U ovim situacijama bi svakako trebalo konsultovati lekara. Takođe, ovaj čaj bi trebalo izbegavati ili piti tek nakon konsultacije sa lekarom i ukoliko ste na hormonskoj terapiji.

Virak čaj priprema

Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvetovi ove biljke. Priprema je veoma jednostavna. Dve kašičice osušenog virka dodati u dve šolje proključale vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta.

Virak se često nalazi i u čajnim mešavinama. Najčešće se pravi čaj od virka i hajdučke trave ili macine trave. Još jedna poznata kombinacija je čaj od virka i lista maline. Sve ove kombinacije se koriste za regulisanje menstrualnog ciklusa i kada postoji problem sa začećem, kao i kod drugih oboljenja reproduktivnih organa žene. U čaj od virka može se dodati i malo zelenog čaja ili koprive.

Kako se pije čaj od virka

Čaj od virka koji je napravljen po već pomenutom receptu treba piti dva do tri puta dnevno. Posle mesec dana neprestanog korišćenja ovog čaja, trebalo bi napraviti pauzu od desetak dana i nakon toga se može ponovo nastaviti sa korišćenjem.

Sharr Berry cajevi
Sharr Berry cajevi
Previous Article

One thought on “Virak čaj

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>